De Recensies Verpand

ANSIEL

“Jij kunt zoveel dingen, gevoelens zo mooi en juist benoemen, dat is een gave die je mag koesteren . Maar je moet af van die angst. De redeloze angst voor schimmen uit het verleden , de nodeloze angst voor de toekomst.”

Henri (is een afkorting van Henriëtte) Delvaux is 31 jaar en single. Ze heeft een drukke job als opleider in een groot bedrijf. Elke zaterdag luncht ze samen met haar moeder in diens brillenwinkel. Henri’s moeder is er eentje van het dominante type met een verzwegen verleden, wat maakt dat er af en toe een lange haar in de boter zit. Dan is er nog Ruud, haar beste vriend die al jaren smoorverliefd op haar is. Ondanks het feit dat Henri enkel op vrouwen valt, blijft hij hoop koesteren en zet daarmee bijna zijn eigen relatie op het spel.

Henri’s leventje kabbelt rustig voort, zonder noemenswaardige gebeurtenissen. Tot ze op een bedrijfsfeest de ravissante Tara tegenkomt. Ze volgt haar naar een verlaten terrein, en filmt hoe de vrouw een vluggertje heeft met een man. Als daarna blijkt dat ze met de vrouw in kwestie moet samenwerken, wordt haar leventje grondig door mekaar geschud.

Alsof dat nog niet voldoende is besluit haar moeder ook nog in een ijltempo onthullingen uit het verleden te moeten doen

Isabelle Van Ewijk is erin geslaagd een romantisch verhaal te schrijven over een passionele relatie met een stevige portie spanning en erotiek. Deze roman vertelt niet alleen het verhaal tussen twee vrouwen, het is ook een zeer vrouwelijk werk met een totaal andere taal en zienswijze. En dat maakt het ook tot een boeiend boek waarin diverse gradaties van humor, een super boost geven.

Zonder moraliserend te worden laat de auteur duidelijk blijken dat je een seksuele identiteit zo maar niet verandert, daar helpt geen dominante moeder of geen stalkende minnaar aan.

Zij brengt de discriminatie tegenover lesbische vrouwen op een heel geloofwaardige manier naar voor en maakt ook brandhout van het idee dat er maar een soort lesbienne in eenheidsuniform zou bestaan.

Verpand is een verfrissend boek over een voor sommige lezers misschien totaal nieuwe wereld waarin liefde, verdriet, dood ervaren wordt zoals van ouds.

“Tegen verliefdheid kan je namelijk lekker helemaal niets beginnen, die moet je gewoon over je heen laten komen.” – André Oyen

1 2 3 4 5 6 7 8