De recensies Verlost

‘Verlost’ van Isabelle Van Ewijk: Loslaten en opnieuw beginnen

ZIZOonline – 07/03/17

Eind 2016 stelde schrijfster Isabelle van Ewijk het laatste deel van haar drieluik, ‘Verlost’, voor. In ‘Verlost’ komen de personages uit de eerste twee boeken elkaar tegen en raken hun levens danig in elkaar verstrikt, zonder dat ze daar zelf vat op hebben. “Ik wist dat ik nog iets moest doen met de personages”, zegt Isabelle van Ewijk, “Ze zijn altijd in mijn hoofd blijven ronddolen.”
Henri, het hoofdpersonage uit Van Ewijks eerste boek ‘Verpand’, heeft een job die ze graag doet en woont samen met de liefde van haar leven. Er is geen vuiltje aan de lucht, tot Tes, het hoofpersonage uit ‘Verder’, weer thuiskomt uit Frankrijk en verliefd wordt op Henri’s vriendin Tara. Het mag geen verrassing zijn dat de levens van de vrouwen danig door elkaar worden geschud.

Het laatste deel van de trilogie, over het leven van een groep Antwerpse vrouwen, vertelt het verhaal van een gemoedelijk en gezapig leventje dat al snel verandert in een storm van emoties en gebeurtenissen. Relaties lopen op de klippen, ouder-kindrelaties nemen bijzondere wendingen en lang gekoesterde levensdoelen worden in vraag gesteld. Maar van drama of pathetiek is geen sprake.

Isaballe Van Ewijk: “Het was niet mijn bedoeling om een dramatisch boek te schrijven. Ik wilde alleen laten zien dat het leven soms rare sprongen maakt, en dat het is wat het is. Een moraalridder ben ik ook niet in het schrijven, het is niet mijn taak om mensen een les te geven. Ik laat het leven gewoon zien zoals het is. Er gebeuren altijd onverwachte dingen. Het enige wat wij kunnen doen, is een manier zoeken om daarmee om te leren gaan.”

Ook al is dit boek het laatste deel van een drieluik, het kan ook perfect alleen gelezen worden. Van Ewijk is erin geslaagd de hoogtepunten uit de eerste twee boeken ragfijn in dit nieuwe verhaal te verweven, zodat je als lezer nooit het idee hebt dat je cruciale info hebt gemist. En voor mensen die de eerste twee boeken wel hebben gelezen, is deze subtiele recap ook niet slecht, het is intussen toch ook weer enkele jaren geleden dat ‘Verpand’ werd uitgegeven.

Met zijn vlotte vertelstijl, levendige personages en stroom van gebeurtenissen kunnen we ondertussen zeggen dat dit boek een ‘typische’ Van Ewijk is. Des te meer omdat de rode draad doorheen het verhaal opnieuw een heerlijke illustratie van de stad Antwerpen is. Dat maakt dat het boek niet alleen leest als een trein, maar dat je als lezer helemaal wordt meegesleurd in de wereld van de personages. Een must read als je van vlot en herkenbaar houdt!

link

1 2